Ludbreg

Ludbreg EUHARISTIJSKO PROŠTENIŠTE PREDRAGOCJENE KRVI ISUSOVE
Godine 1411. svećenik kojemu se ne zna ime slavio je svetu misu. Za najvažnijeg dijela svete misne žrtve – pretvorbe – kada se na svećenikove riječi i djelovanjem Duha Svetoga kruh pretvara u Tijelo, a vino u Krv Isusovu, svećenik je posumnjao u istinitost tvrdnje kako on nakon pretvorbe u rukama drži pravo Tijelo Isusovo, a u kaležu pravu Krv Isusovu. Došavši do dijela svete mise gdje se Sveta Hostija lomi u tri dijela, a jedan mali dio se spušta u kalež s Krvlju Isusovom kako bi se simbolično označilo ponovno sjedinjenje Isusovog Tijela, Krvi i duše, svećenik je opazio da se u kaležu nalazi prava svježa krv. Silno zbunjen i prestrašen neočekivanim događajem, brzo je spremio Kalež sa Svetom Krvlju iza oltara i završio misu. Kasnije je Krv stavio u staklenu posudicu, a zidaru, koji se zakleo da će čuvati tajnu, naložio da tu posudicu zazida u zid kapele. O tom je događaju svećenik šutio nekoliko godina sve do  trenutka svoje smrti, kada je svojem subratu otkrio što se dogodilo. Nakon što je to saznao, drugi je svećenik vijest prenio ljudima, koji su počeli tražiti posudicu s Krvlju, i našli su je već sasvim ukrućenu. O čudu se počelo pričati po Domovini i izvan nje. Ovamo su počeli dolaziti ljudi kako bi vidjeli čudesnu tekućinu, potpuno jednaku svježoj ljudskoj krvi, a o kojoj je kružila vijest da je to prava Krv Kristova.
Budući da je bilo i sumnjičavih, zatražen je pravorijek Rima i napisana molba koja je u prijepisu sačuvana do danas i izložena u Muzeju Staroga grada u Ludbregu. Istraživalo se za vrijeme pontifikata Pape Julija II (1503-1513.) koji ipak nije uspio završiti istragu zbog njezine duljine, ali je redigirao sadržaj bule kojom je dopustio javno štovanje relikvije. Njegov nasljednik na Petrovoj stolici papa Leon X izdao je tu bulu pod svojim imenom 12.03.1513. godine. Relikviju je Leon X  nosio Rimom u svečanoj procesiji, a zatim ju je, zajedno s bulom, vratio u Ludbreg.
Vrativši relikviju Svete Krvi u župnu crkvu Presvetog Trojstva u Ludbreg, papa Leon X je crkvu obdario oprostima od vremenitih kazni koje se nakon smrti moraju odsluživati u čistilištu. Četiri su uvjeta pod kojima se može ostvariti taj oprost u crkvi gdje se relikvija čuva i izlaže vjernicima na štovanje i poticanje pobožnosti prema Euharistijskom spasitelju, naročito prvu nedjelju u rujnu:
- pohoditi crkvu u Ludbregu
- ispovijedati se i pričestiti
- na nakanu svetog Oca izmoliti neke molitve u čast Svete Krvi
- izvršiti jedno djelo milosrđa


Više informacija o putovanju i cijeni doznajte u našim turističkim agencijama.

Cijena uključuje

Cijena ne uključuje

Doplata

Uvjeti plaćanja

Osiguranje

Odaberite jezik:

Preporučujemo:

05.-14.01.2018. SKIJANJE: FRANCUSKA LES ORRES - garantiran polazak iz Osijeka
06.-13.01.2018. SKIJANJE: FRANCUSKA VAL THORENS - garantiran polazak iz Rijeke

Kontakti putničkih agencija

POSLOVNICA POŽEGA
tel:  034 274 345
fax: 034 273 201
e - mail: turist@app.hr
             prijevozi@app.hr
pon/pet 07,30-15,30
sub 08,00-12,00